Hoppa till innehåll

Blogg Microsoft 365 2021-03

Förstoringsglas över texten Office 365

Vi har här samlat lite information om Microsoft 365 som även populärt kallas Office 365. Det finns en mängd olika paket att välja ifrån Microsoft och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Vi har på vår hemsida en sammanställning av några av dessa erbjudanden och har ni ändå funderingar kontakta våra licensspecialister. https://www.loxodonta.se/microsoft-365/

Lox365

Loxodonta har tagit fram en ny tjänst som vi kallar Lox365 där vi erbjuder support för Microsoft 365 kunder till en fast kostnad/användare och månad dvs samma upplägg som Microsoft har på sina licenser. Ni kan få hjälp med allt som finns i Microsoft portalen för respektive licensform.

Här nedan ser ni några exempel på vad vi i tjänsten kan hjälpa er med.
Loxodonta ansvarar för och hanterar bl.a. följande:​

 • ​Licenser – Lägga till och ta bort licenser och användare​
 • Uppföljning licensutnyttjande​
 • Säkerhet – Loxbas, grundinställning av säkerheten och ATP​
 • Omvärldsbevakning – Nya funktioner, ny säkerhet​
 • Åtgärdsförslag – Rekommendationer kan vara säkerhet, inställningar, applikationer, m.m.
 • Intune – Managering av datorer​
 • Intune – Deploy av applikationer – Installation av era applikationer​
 • MDM – Manangering av mobiltelefoner och surfplattor​
 • Använda Microsofts säkerhetsprodukter som ingår i licensen (Antivirus, Antispam, m.m.)
 • Service Desk – En kontaktväg för allt som rör Lox365​

Tjänsten finns i flera varianter beroende på licensform från Microsoft, för mer info se https://www.loxodonta.se/microsoft-365/.

Nyheter i Microsoft 365 från Microsoft Ignite 2021-03-02 till 04

Några nyheter från Mictrosoft Ignite

 • Microsoft Mesh Mesh är en ny presentationsplattform som skapar en ny mötesupplevelse med hjälp av mixed reality och samarbete. Plattformen skapar en känsla av närvaro som gör att deltagarna upplever att de är i samma rum fast man befinner sig på skilda platser. Man kan interagera med hjälp av 3D på valfri plattform och enhet. Mesh kommer att integreras med Microsoft Teams.
  Se hur Mesh kan användas https://youtu.be/Jd2GK0qDtRg
 • Teams: Det var många sessioner om Microsoft Teams på Ignite.
  • Teams Connect ger möjlighet för flera organisationer att samarbeta över företagsgränser. Här får man möjlighet att använda en delad kanal i Teams som kommer ses i dennes primära Tenant tillsammans med andra Teams och kanaler. Teams connect är tillgänglig i public preview och kommer bli allmänt tillgängligt under året.
  • Webinar gör det möjligt att sätta upp ett webinar lika enkelt som ett möte. Man kan addera deltagares registrerings sida, hantera deltagare före och efter webinariet. Efter registrering kommer deltagare automatiskt få ett e-post om att de är registrerade och med instruktioner hur man ansluter.
   • Under mars kommer man ha tillgång till interaktiva möten och webinar för upp till 1000 personer.
  • Dynamic View justeras på ett intelligent sätt delarna i mötet för en bättre erfarenhet. När fler ansluter, talar, presenterar så justeras vyn i Teams dynamiskt. Dynamic View blir tillgängligt den närmaste tiden.
  • View Switcher ger dig möjlighet att kontrollera hur du ser ett mötesinnehåll. Det finns olika inställningar som together mode, gallery at top och focus. Blir tillgängligt den närmaste tiden för alla.
  • Presenter mode hjälper dig att välja hur du vill visa en presentation, video och övrigt innehåll. Det kommer finnas flera olika lägen att välja på såsom standout, reporter och side-by-side. Blir tillgängligt den närmaste tiden.
  • Säkerhet i Teams, några nyheter, end-to-end kryptering adderas för 1-1 samtal över VoIP. Safe links for Teams (säkra länkar), Teams Multi-geo (var lagras mitt Teams data), mm
  • Det finns även fler nyheter som Powerpoint Live, Live reactions, Teams and Dynamics 365 process experience, Task publishing, approvals update, uppdaterade mobil appar, remote device provisioning, real-time telemetry, teams automation mm.
 • Säkerhet Vi har sett fler cyberattacker än någonsin tidigare och vet därför att säkerhet blivit viktigare än någonsin! Microsoft arbetar aktivt för att sammanföra sina två främsta säkerhetsvapen, integrerade end-to-end strategier och AI- och automatiseringsfunktioner, för att hantera säkerhet i stor skala.

Attackerna har även blivit mer och mer sofistikerade och vi har under 2020 sett flera otroligt komplexa, avancerade och för företag i Sverige mycket dyra attacker!
https://www.microsoft.com/security/blog/?p=92885

Några nyheter

 • Nu finns lösenordsfri autentisering till Azure Active Directory (som bl.a. Microsoft 365 använder) tillgängligt för alla vilket kan eliminera behovet att lösenord.
 • Förbättrade hotanalys rapporter för Microsoft Defender.
 • End-to-end kryptering för Microsoft Teams för skydd av tex. känsliga konversationer.
 • Microsoft förbättrar sin Zero trust modell (noll förtroende) där man tittar på alla typer av hot både utifrån och in och inifrån och ut.

Zero trust tittar på identitet, nätverk, enhet, applikation, infrastruktur och data samt förutsätter att man ska bli attackerad. Mer info https://aka.ms/zerotrust.

Mer info om Ignite 2021:
https://news.microsoft.com/sv-se/2021/03/02/nyheter-fran-microsoft-ignite-2021/

Några ord om Microsoft Teams

Det tillkommer kontinuerligt nya mötesfunktioner till Teams för att kunna konkurrera med Zoom, Goto meeting med flera på marknaden liknande system.  

Vi vill nämna några delar som kan vara intressanta för Er.

 • Virtual Breakout Rooms ”Grupprum”: Denna funktion kan användas för att skapa upp mindre grupperingar inom ett möte. Du kan öppna och stänga rum flera gånger under en session eller flytta deltagare mellan rum.  
 • Powerpoint Presenter Viewer: Detta är en relativt ny funktion som gör att då du delar en Powerpointpresentation i Teams så kommer den att visas i presentationsläge där deltagare endast ser aktuell sida medans du som presentatör ser anteckningar och ett antal presentationsfunktioner. 
 • Omröstning: Ibland kanske man vill ha en snabb omröstning om ett eller flera ämnen och då kan man med fördel skapa dessa i förväg i mötet och visa dem för deltagarna under mötets gång. Man kan också under mötets gång skapa omröstningar. Denna funktionalitet använder Microsoft Forms för att visa och hantera omröstningar. Användarna får en ruta på sin skärm där man svarar på omröstningen.

Populära applikationer i Microsoft Teams

Planner: Planner har bytt namn och heter nu ”Tasks från planner och ToDo”. I planner skapar man uppgifter/aktiviteter som kan tilldelas en eller flera personer och man kan sätta start- och slutdatum, viktighetsgrad mm på dessa aktiviteter. Planner är mycket bra för tex arbetsgrupper, projekt, egna uppgifter egentligen för alla som behöver planera sina uppgifter/aktiviteter på ett överskådligt sätt. Det finns vyer i Planner för Panel (Standard), Lista, Diagram och Schema.  

Lists:  Denna funktion använder Sharepoint Lists och kan användas för att skapa listor av alla tänkbara typer. Listor för resor, evenemang, inventering, ärenden, mm.  

Lists kan även användas för att automatisera flöden med t.ex. Powerapps. Ett annat sätt att använda lists är om man har ett färdigt Excel dokument med tabeller så kan dessa importera de som en lista till Lists. 

Approvals, Godkännande:  Denna kan användas för att exempelvis skicka ett dokument eller en text som behöver chefens eller någon annans godkännande. Man skapar godkännandet direkt i teams flödet i en kanal.

Här ser vi ett dokument som blivit godkänt och som ligger i ett kanalflöde 

Kanalkalender, Channel Calender: Det har tillkommit en ny Teams-applikation som är efterlängtad av många, den innehåller möjlighet att dela på en kalender i en kanal i Teams.

Kanalkalendern baseras på gruppkalendern som skapas för en Azure Active Directory (AAD) grupp. När man skapar ett Teams skapas också en AAD-grupp och denna har en e-postadress, kalender mm. Man använder denna funktionalitet i kanalkalendern och vad appen gör är att filtrera den vy som visas så att man endast ser gruppkalenderns information som finns i respektive Teams kanal.

Några ord om Microsoft Bookings/Bokningar

Med bookings kan du schemalägga och hantera avtalade tjänster och tider. Allt baseras på webbaserad bokningskalender, denna är en egen postlåda i Exchange online, vilken integreras med Outlook för att optimera personalens kalender och ge kunderna, interna som externa, möjlighet att boka en tid som passar dem. 

Loxodonta kontaktvägar

Webbsida https://www.loxodonta.se
Innesälj innesalj@loxodonta.se
Support support@loxodonta.se

Mikael Björck
Mikael Björck | Senior IT-specialist