Hoppa till innehåll

Ökade cyberattacker på grund av coronakrisen

Cyberkriminella utnyttjar coronakrisen till sin fördel och ökar sina attacker. Detta gäller inte bara phishing eller spear-phishing attacker, utan även “trolling” som det kallas när man använder sig av stora nät för att täcka större ytor och få fler napp. Därför är det viktigare än någonsin just nu att vara extra varsam och källkritisk till länkar och email, även som privatperson. 

Det som gör situationen ännu svårare just nu är att dessa phishing sajter använder sig av legitim information från källor som krisinformation, folkhälsomyndigheten och WHO (World Health Organization). 

Här är 4 saker att tänka på innan man öppnar ett mail eller klickar på en länk. 

  1. Tänk efter om detta är ett normalt beteende – Brukar din kollega eller chef skicka ett sånt här mail? Fråga innan du klickar på något! 
  2. Kolla avsändaren om du har möjlighet – Om du använder dig av en mailklient, som till exempel Outlook, kolla vart mailet kommer ifrån innan du klickar på en länk. 
  3. Ser något i mailet ovanligt ut? – Är någon bild ofokuserad, suddig eller har fel färger? Vad händer om du håller muspekaren över en länk eller en bild? 
  4. Mailet är dåligt skrivet – Håll utkik efter felstavningar och dålig grammatik. Oftast så kommer attackerna från kriminella i andra länder som använder sig av översättningsverktyg för att skriva dessa mail.


Dessa mail är oftast brådskande och skapar stress för mottagaren, men gör inget förhastat och kolla gärna med IT eller en kollega vid minsta osäkerhet. Nu när dom flesta jobbar på distans är det viktigt att inte släppa kontakten med sina kollegor och företagets rutiner och säkerhetspolicy. 

Säkerhet idag handlar om att säkra upp i flera lager, det räcker inte bara med en bra brandvägg i dagsläget, därför är det viktigt att man ser över sin “IT-hygien”. 

Vår nya tjänst Loxantivirus Plus hjälper till med att täcka upp på ännu ett lager, den granskar länkar och identifierar saker som felstavningar eller suspekta adresser genom ett självlärande AI som vänjer sig vid företagets rutiner och vanor.